2013-11-18 18:11:22• hírek • Szatmár.ro

Szeressétek az éneket!

Több, mint százhúszan vettek részt a harmadik alkalommal megszervezett egyházzenei énekversenyen.

A Szatmári Egyházmegye számos pontjáról - és azon túlról is - érkeztek versenyzők az idei egyházzenei énekversenyre, melyre a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont dísztermében került sor. Az Egyházmegyei Főtanfelügyelőség harmadjára szervezte meg a versenyt, szombaton előbb az V-VIII., majd a IX-XII-es tanulók mérkőztek meg egyénileg, vagy legfeljebb öt fős csapatokban.

A rendezvény elején Ft. Dr. Ágoston Ferenc egyházzenei felelős köszöntötte a résztvevőket és beszélt a verseny küldetéséről, szerepéről: "Azért szerveztük meg immár harmadjára az egyházzenei énekversenyt, hogy lendületet adjunk egyházi énektárunk bővítéséhez. Bizonyára hallottátok, hogy a zenét a Kodály-módszer szerint kellene tanítani. Ennek lényege, hogy úgy tanuljuk meg a zenét, ahogy a nyelvet. Egyszerre kellene nőni vele... Talán könnyen lehetne ezt az egyházi zenét illetően is használni. Azt szeretném, hogy ezek az énekek, melyeket a versenyre tanultatok, ennyire ivódjon belétek, szeressétek, hogy élvezettel énekeljetek."

A pódiumon aztán egymást váltották a versenyzők, akiknek elő kellett adniuk egyet a kötelező liturgikus énekekből - az első két szakaszt kellett elénekelniük -, de készültek egy szabadon választott, vallásos témájú énekből is. Az említetteken kívül volt még felismerési próba, amikor egy lejátszott dallamrészt kellett megismerni. A zsűri a tiszta intonációra, pontos ritmusra, kiejtésre, és a dallamív helyes betartására tette a hangsúlyt.

A verseny eredményeként az V-VIII. osztályos kategóriában egyéniben Bíró Benedek Szabolcs -  a miskolci „Szent Imre" Római Katolikus Teológiai Iskola tanulója lett az első, a csapatok között pedig döntetlenben a túrterebesi plébánia csapata és a „Hám János" Római Katolikus Teológiai Líceum csapata. A IX-XII-esek között egyéniben Podolyák Tiffany, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulója, a csoportok között pedig a túrterebesi plébánia csapata végzett az első helyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: